Annons
Nyheter

Tysk-franska löften möts av skepsis

EU:s två bjässar, Tyskland och Frankrike, knyter sig allt närmare varandra. - Vi vill bekämpa nutidens utmaningar tillsammans, sade förbundskansler Angela Merkel om undertecknandet av fördraget i Aachen. Fast kritikerna är skeptiska.(TT)
Publicerad 22 januari 2019

I det som en gång var huvudstad i Karl den Stores gamla frankerrike möttes Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron på tisdagen för att ytterligare fördjupa sitt samarbete, exakt 56 år efter det så kallade Elyséefördraget från 1963.

Bland annat utlovades ömsesidigt stöd vid terrordåd och attacker utifrån, gemensamt arbete för att göra Tyskland till en ständig medlem i FN:s säkerhetsråd och ökad tvåspråkighet i gränsregionerna.

””
Annons

EU-ledare på plats

Ceremonin i Aachen övervakades av EU-kommissionens ordförande Jean-Claude Juncker, permanente rådsordföranden Donald Tusk och president Klaus Iohannis från nuvarande ordförandelandet Rumänien.

Macron hyllade EU som "något unikt".

””

Men alla är inte förtjusta. "På gränsen till landsförräderi", tycker Marine Le Pen från franska Nationell samling (före detta Nationella fronten), enligt nyhetsbyrån AFP.

Ord eller handling?

Samarbetet mellan Tyskland och Frankrike har genom åren varit avgörande för hur EU ska utvecklas, ofta i ett samarbete mellan kristdemokrater och socialdemokrater.

Meningarna går dock isär om huruvida det nya samarbetet mest är vackra ord, snarare än något som ger konkreta resultat.

””

Samarbete i Norden

Svenske EU-parlamentsveteranen Gunnar Hökmark (M) vill för sin del gärna se fler regeringar driva på i EU.

"Europeisk politik kan inte utformas mellan två stater. EU-samarbetet ska vi forma tillsammans", skriver Hökmark i en kommentar där han vill att den svenska regeringen ska driva på för ett utökat samarbete mellan länderna i Norden och Baltikum.

Annons

"Om vi inkluderar Norge och Island utgör våra länder 30 miljoner invånare och en av världens tio största ekonomier. Då kan vi bli en ledande kraft för Europas utveckling", säger Hökmark.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons