TT-Utrikes

Tyskland återlämnar kvarlevor efter folkmord

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ett drygt sekel efter det tyska folkmordet i Namibia ska regeringen i Berlin lämna tillbaka kvarlevorna efter några av de tiotusentals människor som massakrerades i början av 1900-talet. Samtidigt väntar de efterlevande fortfarande på en officiell ursäkt.(TT)

Kolonialstyret i Tyska Sydvästafrika i början av 1900-talet är måhända inte lika välkänt som fransmännens och britternas härjningar på den afrikanska kontinenten, men den brutala regimen i nuvarande Namibia har ett mörkt facit. Tiotusentals människor ur herero- och namafolken dödades mellan 1904 och 1908, i ett folkmord vars grymheter vissa ser som en makaber inspirationskälla till Förintelsen några decennier senare.

Nu lämnar regeringen i Berlin tillbaka kvarlevor efter en liten del av de tiotusentals människor som föll offer för det tyska kolonialväldet. Vid en ceremoni i en kyrka i Berlin tar den delegation från den namibiska regeringen bland annat emot 19 kranier, en skalp och ett antal ben, som skickades från Tyska Sydvästafrika till forskare i Tyskland för så kallade vetenskapliga experiment i syfte att bevisa den vita rasens överlägsenhet.

"Vill läka såren"

– Vi vill hjälpa till att läka såren efter de illdåd som begicks av tyskar under den här tiden, säger Michelle Müntefering, statssekreterare på tyska utrikesdepartementet.

Än är såren dock inte läkta. Representanter för efterlevande till dem som dödades av tyskarna tycker inte att ceremonin räcker, utan vill ha en officiell ursäkt från tyska regeringen för det som ofta kallas 1900-talets första folkmord.

– Är det för mycket begärt? Jag tycker inte det, sade Esther Utjiua Muinjangue, ordförande för Ovaherero Genocide Foundation, vid en presskonferens i Berlin tidigare i veckan.

Inget skadestånd

Tyska regeringen meddelade 2016 att man planerar en formell ursäkt, men förhandlingarna om hur en sådan skulle kunna utformas pågår fortfarande.

Tyskland har inte heller accepterat att betala ut skadestånd till de efterlevande, vilket man motiverat med det omfattande tyska biståndet till Namibia efter landets självständighet från Sydafrika 1990.