TT-Utrikes

Tyska regeringssamtal på övertid

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Klockan tickade förbi ännu en tidsfrist utan genombrott i de tyska regeringssamtalen. Förbundskansler Angela Merkel kämpar för att rädda den tilltänkta koalitionen och undvika ett nyval.(TT)

Valet till förbundsdagen i september lämnade Merkels konservativa CDU och systerpartiet CSU utan egen majoritet och den tidigare koalitionspartnern socialdemokratiska SPD tackade nej till fortsatt regeringssamarbete.

Nu försöker Merkels block sy ihop en ny regering tillsammans med De gröna och liberala FDP, men samtalen går trögt. Skilda uppfattningar om migration och klimat anges som de största hindren för en ny koalitionsregering.

Efter fyra veckor av sonderingar rapporteras de fyra inblandade partierna fortfarande stå långt ifrån varandra när samtalen fortsätter på övertid. Klockan 18 på söndagskvällen hade satts som slutpunkt, men klockslaget passerade utan besked. Partierna missade en tidigare självpåtagen tidsfrist i torsdags.

De största stötestenarna är klimatfrågan, där De gröna vill ha stora utsläppsminskningar, och invandring, där det bayerska CSU kräver hårdare regler.

Om partierna inte kan enas kan det bli nyval, men det vill inget av de etablerade partierna, som är rädda att förlora ytterligare mark till högerpopulistiska AFD.