TT-Utrikes

Två ton kokain beslagtas från spillror av Farc

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Colombianska myndigheter har beslagtagit över två ton kokain från en utbrytardel ur den numera avväpnade gerillagruppen Farc, bekräftar militärkällor. Det koordinerade tillslaget, som skedde både från marken och från luften, förstörde ett kokainlabb i kuststaden Tumaco.(TT)

Colombianska myndigheter har beslagtagit över två ton kokain från en utbrytardel ur den numera avväpnade gerillagruppen Farc, bekräftar militärkällor.

Det koordinerade tillslaget, som skedde både från marken och från luften, förstörde ett kokainlabb i kuststaden Tumaco. Staden som även gränsar till Ecuador är en av de främsta vägarna för knarket att nå sitt slutgiltiga mål i USA.

Enligt militären tillhör labbet resterna av den marxistiska Farc-gerillan som förra året slöt en överenskommelse med regeringen och lade ner sina vapen för att i stället bilda ett politiskt parti.

Just Colombia är ursprungsland för mycket av det kokain som når andra länder i världen. I fjol tillverkades uppskattningsvis 866 ton kokain i olika droglabb i Colombia, en ökning på 34 procent jämfört med året innan.