TT-Utrikes

Tusentals i högerextrem marsch i Sofia

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Fler än 2 000 personer marscherade genom Bulgariens huvudstad Sofia på lördagen för att hedra minnet av en general som ledde stödet för Nazityskland under andra världskriget. I fackeltåget, där deltagarna i huvudsak var unga män, syntes hakkors, andra nazistiska symboler och nazisthälsningar.(TT)

Fler än 2 000 personer marscherade genom Bulgariens huvudstad Sofia på lördagen för att hedra minnet av en general som ledde stödet för Nazityskland under andra världskriget.

I fackeltåget, där deltagarna i huvudsak var unga män, syntes hakkors, andra nazistiska symboler och nazisthälsningar. Nazistiska och högerextrema organisationer från flera länder - däribland Sverige - var på plats.

Generalen Hristo Lukov ledde den ultranationalistiska och naziinspirerade organisationen UBNL under 1930- och 40-talet. Den närde goda relationer till det dåvarande naziststyret i Tyskland och fick bland annat igenom lagar i stil med de tyska Nürnberglagarna, som drog tillbaka medborgerliga rättigheter för judar.

Demonstranterna lade kransar vid Lukovs tidigare bostad under omfattande polisbevakning.

Bulgariska partier och de lokala myndigheterna försökte få till stånd ett förbud för marschen, utan att lyckas. På plats fanns hundratals motdemonstranter.