TT-Utrikes

Tusentals barn till IS-anhängare fast i Syrien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Omkring 2 500 utländska barn från familjer som är eller tros vara anhängare till terrorgruppen Islamiska staten (IS) lever i tre flyktingläger i nordöstra Syrien. Barnen bör betraktas som offer för extremisterna, enligt Rädda Barnen. En del är bara några veckor gamla.(TT)

En del är bara några veckor gamla. Andra är flickor som rest till Syrien för att ansluta sig till IS, och som själva blivit mödrar.

Det kalla vinterklimatet har gjort levnadsförhållandena svåra i lägren. Barnen hålls åtskilda från övriga flyktingar, varav många aktivt deltagit i extremisternas terrorvälde, vilket begränsar de minderårigas tillgång till sjukvård och andra hjälpinsatser.

Striderna kring sista IS-fästet i Syrien, en ficka i staden Baghouz, har drivit 560 utländska familjer inklusive drygt 1 100 barn - som tidigare levt i terroristernas krympande välde - till lägren bara sedan januari.

Rädda Barnen uppmanar nu de drygt 30 länderna, som organisationen anser att barnen kommer från, att hjälpa barnen och deras familjer att komma hem igen. Barnrättsorganisationen understryker också att just barnen måste behandlas som offer i konflikten.