TT-Utrikes

May får vänta till december

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En "kritisk tidpunkt" närmar sig för att undvika att Storbritanniens utträdesförhandlingar med EU slutar i ett stort ingenting. Båda sidor uttalar ändå optimism om att kunna inleda samtal om framtida handel i december.(TT)

Storbritanniens premiärminister Theresa May hade hoppats på något bättre redan nu, men tvingas erkänna att de förhandlingar som förts under sommaren och hösten inte nått tillräckligt långt.

– Jag är ambitiös och positiv om Storbritanniens framtid och de här förhandlingarna - men jag vet att vi har en bra bit kvar, säger May på sin presskonferens efter veckans EU-toppmöte i Bryssel.

Fas två i förhandlingarna - om övergångsregler och framtida handelsrelation - kan inte startas förrän tidigast efter nästa ordinarie toppmöte, den 14-15 december.

Enligt uppgift till bland andra Reuters ska det bara ha tagit 90 sekunder för ledarna för de 27 kvarstannande EU-länderna att komma överens om det.

"Kritisk tidpunkt"

EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk försöker ändå visa optimism.

– Mitt intryck är att rapporterna om ett dödläge i förhandlingarna mellan EU och Storbritannien är överdrivna. Även om framstegen inte har varit tillräckliga så innebär det inte att vi inte har gjort framsteg över huvud taget, säger Tusk på sin presskonferens.

Sveriges statsminister Stefan Löfven (S) ser det i sin tur som mycket viktigt att man nu kommer framåt under hösten.

– Då börjar det naturligtvis bli en kritisk tidpunkt för att det här ska kunna gå över huvud taget. Det kommer att innebära kompromisser naturligtvis, från båda håll, säger Löfven.

Risk för "no deal"

Risken finns för en hård brexit, där EU och Storbritannien helt enkelt inte kommer överens om någonting.

– Det måste vi också tänka in, det scenariot. Det vore inte bra, naturligtvis, men det är betydligt svårare för Storbritannien utan en uppgörelse än vad det är för EU, säger Löfven.

Även Theresa May håller upp ett varnande finger för ett läge där ingen uppgörelse med EU kan nås. Enligt tidningen The Times väntas brexitminister David Davis om tio dagar hålla en genomgång med övriga delar av regeringen om vad en icke-uppgörelse skulle innebära.

– Det vore inte ansvarsfullt av oss att inte också se på vad som händer om det inte blir en uppgörelse, säger May i Bryssel.

Mycket kvar

Vad som nu sker är att EU:s chefsförhandlare Michel Barnier tillsammans med de kvarstannande 27 EU-länderna under hösten internt ska ta fram ett förhandlingsmandat kring framtida handelsrelation och övergångsregler.

Parallellt måste man även framåt i diskussionerna med London om medborgarnas rättigheter, gränsfrågan på Irland och den svåra frågan om britternas finansiella åtaganden och vad Storbritannien ska betala för i och med utträdet.

Går allt det bra kan EU-ledarna i december ge tummen upp för nästa fas.

Men inget är givet.

– Det är fortfarande långt kvar vad gäller de finansiella åtagandena. Mycket ligger i Theresa Mays händer, konstaterar Frankrikes president Emmanuel Macron efter toppmötet i Bryssel.