Annons
Nyheter

Giftmoln skadar Mosulbor

IS pågående motoffensiv i Kirkuk har hittills kostat minst uppemot 100 liv, uppger militär- och vårdkällor i Irak. Samtidigt har närmare tusen personer nära Mosul fått sjukhusvård sedan en fabriksbrand - troligen orsakad av IS - spred ett giftmoln över trakten.(TT)
Publicerad 22 oktober 2016

En irakisk general säger till nyhetsbyrån AFP att man räknat till 46 döda och 133 skadade på regeringssidan sedan Islamiska staten (IS) började angripa Kirkuk natten till i fredags. Enligt nyhetsbyråns källor har minst ett 50-tal IS-krigare också dödats.

Striderna i Kirkuk tolkas som IS svar på att militärallians ledd av Iraks regering genomför en stor offensiv för att återta miljonstaden Mosul från IS; det är mindre än 20 mil mellan städerna.

Annons

Själva Mosul har regeringssidan ännu inte nått, men alliansen försöker ta småorter runt omkring - hittills 30 byar, enligt regeringen.

Uppgiften om tusen personer med andningsproblem lämnar vårdkällor i Mosul till Reuters; den irakiske generalen hävdar att branden också har krävt två dödsoffer. I fabriken, som började brinna i torsdags, hanterades bland annat svavel. På lördagen uppgavs elden vara släckt, men gifter i luften har spritts också från oljekällor som IS stack i brand för att med rökens hjälp dölja sina förflyttningar.

Symboliskt

Enligt Reuters militärkontakter har regeringssidans styrkor i stort sett säkrat Qaraqosh (också känt som Bakhdida eller al-Hamdaniyya), som har en speciell symbolisk betydelse eftersom den tidigare var Iraks största kristet dominerade stad. Orten med i normala fall 50 000 invånare beskrivs som en spökstad sedan IS erövrade den i augusti 2014.

USA:s försvarsminister Ashton Carter är i Bagdad för att se hur offensiven mot IS går. Till Irak kom han efter ett tidigare stopp i Turkiet, där han samtalat med president Recep Tayyip Erdogan om samarbete i kriget.

””

På flykt

””

Turkiets premiärminister Binali Yildirim sade på lördagskvällen i tv att Turkiet "inte kan sitta overksamt" inför massakrer och flyktingvågor, men han klargjorde inte vad regeringen i Ankara är redo att vidta för åtgärder.

Frågeställningen är relevant även för Europa. EU har ju en vacklande uppgörelse med Turkiet om flyktingströmmarna från krigets Syrien, och Carters turkiske kollega Fikri Isik säger nu till statliga TRT att Turkiet inte kommer att kunna ta emot flyktingar även från Mosul-området.

FN har varnat för att om slaget om Mosul jagar hundratusentals irakier på flykt kan det i värsta fall kräva världens största humanitära insats.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons