TT-Utrikes

Tungt räddningsarbete i Kalifornien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Runt 1 250 räddningsarbetare arbetar mot klockan för att hitta fler överlevande efter jordskreden i samhället Montecito i södra Kalifornien. Vissa områden har täckts med 4,6 meter lera. - Det är tungt, det är blött.(TT)

Vissa områden har täckts med 4,6 meter lera.

– Det är tungt, det är blött. Personalen där ute blir utmattad, säger Pat Costamagna vid Sacramentos räddningstjänst.

De flesta invånare i Montecitos sydöstra delar har tidigare uppmanats lämna sina hem under sök- och räddningsinsatsen som väntas ta en eller två veckor. Under fredagen utfärdades en ny obligatorisk evakueringsorder för invånare i vissa områden, på grund av de instabila omgivningarna.

I ett av de värst drabbade områdena forsade lera genom dörrar och fönster och fyllde husen med gegga och bråte.

Drönare och spårhundar används i räddnings- och uppröjningsarbetet.

18 människor i åldrarna 3 till 89 år har hittills bekräftats döda. Fem personer, 2 till 30 år gamla, saknas fortfarande. Uppgifterna om hur många som saknas har växlat mycket under arbetets gång.

– Vi har ett fönster som stängs, men vi är fortfarande väldigt optimistiska. Det har hänt många gånger att människor har hittats efter en vecka, säger Mike Eliason vid Santa Barbaras räddningstjänst.

Jordskreden inträffade på tisdagskvällen lokal tid efter kraftiga regn. Mängder av lera och bråte flödade från bergen, där träden brann upp i svåra skogsbränder i december, bland annat branden Thomas.