Annons
Nyheter

Nytt tonläge och ny era med Donald Trump

Ett maktskifte och ett skifte i tonläge har skett i USA. I sitt populistiska installationstal lovade president Donald Trump att utrota "radikal islamisk terrorism", få slut på "blodbadet" i USA och ge tillbaka makten till medborgarna.(TT)
Publicerad 20 januari 2017

Med regnet fallande över sig målade den nye presidenten en dystopisk bild av sitt hemland. Han talade om kriminalitet, stängda fabriker, arbetslöshet och skolor som alla inte har råd med - trots att mycket statistik visar på motsatt utveckling.

Trumps presidentskap ska bli en nystart för alla, lovade han.

””
Annons

Pessimistiskt

Framför fyra tidigare presidenter och kongressens politiker sade han att "blodbadet" på amerikaner slutar här och nu, med syfte på kriminaliteten i landets storstäder.

Det är starka ord. Alltsedan början av valrörelsen har Trump sökt profilera sig som en president som står polisväsendet och militären nära. Men mer precist hur han ska åtgärda problemen, som ofta har koppling till ras- och identitetsfrågor, gick mannen som i sina kampanjtal bland annat kallade mexikaner för "våldtäktsmän" inte in på.

Talet var påfallande pessimistiskt. Trump noterade att både USA och världen står inför stora utmaningar och att för honom kommer hemlandet alltid först. Amerika kommer att söka vänskap med världens länder - men ha förståelse för att varje land är sig själv närmast, sade han. Gränsbevakning är viktigt och "radikal islamisk terrorism" ska utrotas från jordens yta. Och USA "ska börja vinna igen, som aldrig förr".

Kraftfullt och radikalt

Republikanen Trumps installationstal var kraftfullt, patriotiskt, populistiskt och radikalt - och långt ifrån klassisk konservativ politik. Mycket påminde om de kampanjtal han höll under valrörelsen, i stort riktade mot den vita arbetarklassen på landsbygden som "fått betala priset för Washingtonelitens blomstrande".

Vid sidan av utfästelsen om terrorism innehöll det 16 minuter långa anförandet inga realpolitiska löften. Han talade inte om muren mot Mexiko eller om att riva upp frihandelsavtal. Och han bröt mot traditionen och hedrade inte sin motståndare i presidentvalet, demokraten Hillary Clinton, som satt bland gästerna. Därmed gjorde han inget direkt försök att ena befolkningen i det splittrade och djupt polariserade USA, med undantag för detta utspel:

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons