Annons
Nyheter

Tvekan om att låta IS-medlemmar återvända

USA uppmanar europeiska länder att ta tillbaka IS-medlemmar som gripits i Syrien. Länder som Frankrike och Norge öppnar för det och att i så fall ställa dem inför rätta. Länder som Storbritannien och Danmark är desto mer motvilliga. Belgien föreslår en kollektiv europeisk lösning.(TT)
Publicerad 17 februari 2019

Runt 800 personer har gripits av den kurdisk-arabiska SDF-milisen och USA:s president Donald Trump varnar nu för att de kan komma att släppas om inte deras hemländer tar hem dem och ställer dem inför rätta.

"Det är dags för andra att öka ansträngningarna och göra jobbet som de är så kapabla att göra", skriver han på Twitter.

Annons

Britterna ovilliga

Tyskland uppger att landet enbart är villigt att ta hem IS-medlemmar om det går genom konsulär personal, rapporterar Reuters. Frankrike har sagt att det förbereder sig för att ta hem jihadisterna, medan Belgiens justitieminister Koen Geens har föreslagit en kollektiv europeisk lösning.

Den brittiska regeringen är mer motvillig och säger att den står inför ett dilemma, framför allt när det gäller barn och fruar till de brittiska IS-krigarna. Den brittiska inrikesministern Sajid Javid skriver i The Sunday Times att han inte tvekar att hindra britter från att återvända om de har rest iväg för att ansluta sig till IS.

Väckt uppmärksamhet

Stor uppmärksamhet har den 19-åriga brittiska kvinnan Shamima Begum fått. Hon var en av tre tonåriga flickor som rymde till Syrien för fyra år sedan för att gå med i IS. Nu sitter hon i ett flyktingläger och vill återvända hem med sitt nyfödda barn. I en intervju med The Times i veckan säger hon att hon bara var en hemmafru till en IS-krigare och att hon mist två barn.

””

Enligt internationell lag är Storbritannien skyldigt att låta britter som inte har något annat medborgarskap att återvända hem. Men Storbritannien har ingen konsulär personal i Syrien och kan bara tänka sig att ta emot IS-medlemmar om de söker hjälp vid konsulatet i Turkiet, skriver The Guardian.

Skilda bud i Norden

Norges statsminister Erna Solberg säger att norska IS-medlemmar och deras barn kan få komma tillbaka till Norge, men att de i så fall kommer att lagföras.

””

I Danmark utesluter de tre största partierna återvändanden helt och hållet, rapporterar nyhetsbyrån Ritzau. Inga danska ministrar har uttalat sig i frågan, men Socialdemokraterne, Dansk Folkeparti och regeringspartiet Venstre utgör en klar majoritet i Folketinget.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons