TT-Utrikes

Trump överväger stöd till "Fort Trump"

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s president Donald Trump överväger en förfrågan från Polen, som vill se en permanent amerikansk militär närvaro i landet. Polens önskan handlar om att stå bättre rustat i en tid där man fruktar ett allt aggressivare Ryssland.(TT)

Polen har vid upprepade tillfällen efterfrågat amerikansk militär med motiveringen att man fruktar en rysk aggression. Den polska regeringen har sagt sig vara villig att bidra med 2 miljarder dollar för att bygga en militärbas åt Natokollegan USA på polsk mark.

– Vi ser över det väldigt noga, vi vet att Polen är mycket förtjust i idén och ja, det är något vi överväger, sade Donald Trump inför ett möte med Polens president Andrzej Duda, som är på statsbesök i USA.

På presskonferensen efter mötet uttrycker Duda förhoppning om att USA ska tacka ja till Polens förfrågan om en amerikansk militärbas och föreslog att den skulle kunna döpas till "Fort Trump".

Ryssland uttryckte tidigare i år att man ser med oro på Polens vädjan med hänsyn till att en Natoutvidgning som närmar sig Ryssland underminerar stabiliteten i Europa.

Polen blev medlem i Nato 1999 tillsammans med Ungern och Tjeckien.

Trump säger också att USA överväger att ge visumlättnader för polska medborgare som vill resa in i USA.