TT-Utrikes

Trump varnar för att toppmöte kan skjutas upp

TT-Utrikes Artikeln publicerades

USA:s president Donald Trump varnar för att toppmötet med Nordkoreas ledare Kim Jong-Un kan skjutas upp. Beskedet kommer efter att Pyongyang hotat med att ställa in mötet om Washington insisterar på att landet ensidigt ska ge upp sitt kärnenergiprogram.(TT)

Det var inför mötet med Sydkoreas president Moon Jae-In i Washington som Trump sade att "det kanske inte fungerar med den 12 juni", det datum som toppmötet i Singapore är planerat till. Det är oklart om Trump verkligen kommer att backa från ett toppmöte som han har varit angelägen om att hålla, eller om han bara uttalade sig strategiskt för att locka Nordkorea till förhandlingsbordet.

Man vet aldrig

Ett framgångsrikt toppmöte skulle kunna leda till fred på den koreanska halvön och att kärnvapenhotet stoppas. Ett misslyckande skulle kunna förstöra förhoppningarna om en fredlig lösning på krisen.

– Jag har gjort mängder av överenskommelser och man vet aldrig riktigt säkert, sade Trump.

Nordkoreas relationer med Sydkorea och USA tinade upp under våren. Men i mitten av maj hotade plötsligt regimen med att dra sig ur toppmötet efter att ha avvisat kravet på att ensidigt ge upp landets kärnenergiprogram. Trump säger att han ändå tror att Kim Jung-Un är beredd att skrota landets kärnvapen.

– Jag tror att han är seriös. Jag tror absolut att han är väldigt seriös, sade Trump.

Vill rädda förbindelser

President Moon Jae-ins resa till Washington är ett försök att rädda den diplomatiska öppningen till grannlandet. Pyongyang ställde i förra veckan in ett möte med Sydkorea i sista minuten i protest mot USA:s och Sydkoreas gemensamma militärövningar. Mötet kan ändå bli av efter den 25 juni då övningarna avslutats, uppger en regeringstalesman.

Under sitt möte med Trump i Vita huset öste Moon lovord över Trump.

– Tack vare din vision om att uppnå fred genom att visa styrka, liksom ditt starka ledarskap, är vi ett steg närmare drömmen om att uppnå kärnvapennedrustning på den koreanska halvön, sade Moon.