Annons
Nyheter

Trubbel i paradiset när Maldiverna håller val

Turkost vatten och vita sandstränder lockar besökare från hela världen. Men turistparadiset Maldiverna har också en mörkare sida. Inför presidentvalet haglar kritiken över politisk repression och hårda tag mot medierna. Förra året besökte nästan 1,4 miljoner utländska turister Maldiverna.(TT)
Publicerad 22 september 2018

Förra året besökte nästan 1,4 miljoner utländska turister Maldiverna. Men bortom det bekymmerslösa livet på önationens palmkantade lyxresorter är verkligheten en annan.

Den 59-årige presidenten Abdulla Yamin har styrt landet med järnhand sedan 2013. Under hans tid vid makten har den fria pressen kuvats, militären har använts för att avvärja hot om riksrätt och de flesta av hans meningsmotståndare har fängslats.

Annons

"Angrepp på demokratin"

I februari hävdade Yamin att Högsta domstolen konspirerade mot honom och utropade ett 45 dagar långt undantagstillstånd under vilket han slog ner hårt mot sina kritiker. FN:s människorättschef beskrev utvecklingen som ett "fullständigt angrepp på demokratin".

Mot bakgrund av att Yamins främsta rivaler befinner sig i exil eller bakom lås och bom ser det mörkt ut för oppositionen inför söndagens presidentval. Yamin har siktet inställt på fem år till vid makten och hans utmanare har haft svårt att driva någon kampanj överhuvudtaget.

Oppositionsparti stormades

Oppositionen har fört fram en gemensam kandidat, Ibrahim Mohamed Solih, som har lovat ökad demokrati och hårda tag mot korruption. Och om valet hade varit fritt och rättvist hade han haft stor chans att ta hem segern, enligt diplomater och icke-statliga organisationer som nyhetsbyrån Reuters hänvisar till.

Solih var en av grundarna av oppositionspartiet Maldivian Democratic Party (MDP), vars huvudkontor stormades av lokal polis under lördagen. Ingen greps, men MDP-medlemmar hindrades från att komma in i lokalen. Polisen hävdade att man vill "stävja illegala aktiviteter".

"Fängslat kritiker"

"Maldiviska myndigheter har fängslat kritiker, tystat medier och missbrukat valkommissionen för att försvåra för oppositionskandidater och därmed försäkra president Yamin en seger på valdagen" skriver Patricia Gossman från människorättsorganisationen Human Rights Watch.

"Om tjänstemän manipulerar rösträkningen förnekas det maldiviska folket sin rätt att välja sin president."

Oppositionen hävdar att Yamin har gjort allt för att "stjäla" segern och drar paralleller till hans kontroversiella maktövertagande 2013. Efter en fars- och tumultartad valprocess efterträdde han demokratiaktivisten Mohamed Nashid som 2008 satte stopp för diktatorn Maumun Abdul Gayums 30-åriga maktinnehav. Gayum är Yamins halvbror, men han har anslutit sig till oppositionen och greps under maktkampen i februari, anklagad för att konspirera med Högsta domstolen för att avsätta presidenten.

Annons

"Matematiskt omöjligt"

””

EU har hotat med reserestriktioner och sanktioner om situationen i landet inte förbättras. USA har i sin tur varnat för att man kan komma att vidta "lämpliga åtgärder" mot människor som undergräver demokratin och rättstatsprincipen. Men regeringen har lyckats ducka den internationella kritiken - delvis på grund av de allt närmre banden till Kina som har lånat ut miljontals dollar till önationen.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons