TT-Utrikes

Tidigare fotbollsproffs leder i Liberias val

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Anhängare till ett av Liberias största politiska partier, Frihetspartiet, kräver ett stopp på rösträkningen i presidentvalet. De hävdar valfusk sedan det tidigare fotbollsproffset George Weah tagit en tidig ledning, baserat på resultat i vissa provinser som ännu inte är färdigräknade.(TT)

Anhängare till ett av Liberias största politiska partier, Frihetspartiet, kräver ett stopp på rösträkningen i presidentvalet. De hävdar valfusk sedan det tidigare fotbollsproffset George Weah tagit en tidig ledning, baserat på resultat i vissa provinser som ännu inte är färdigräknade.

Arga sympatisörer till Frihetspartiet samlades utanför partiets lokaler. De demonstrerade och hävdade att valsedlar i minst en vallokal i huvudstaden Monrovia fuskats med.

Preliminära resultat från Liberias valmyndighet visar att Weah leder i 14 av 15 distrikt. Vicepresidenten Joseph Boakai leder i sitt hemdistrikt, Lofa.

Valkommissionären Jerome Korkoya lyfter ett varnande finger och säger att de tidiga resultaten bara bygger på en liten del av rösterna. Han manar anhängare att inte utropa sina kandidater till vinnare.

Valmyndigheten ska lyssna på klagomålen men fortsätta med rösträkningen, enligt en talesperson.

I valet utses en ersättare till Ellen Johnson Sirleaf som styrt landet sedan 2005.