TT-Utrikes

Tempelbesökande kvinnor får skydd dygnet runt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den sydindiska delstaten Kerala måste erbjuda skydd dygnet runt åt två kvinnor som väckt konservativa hinduers vrede genom att besöka templet Sabarimala, har Indiens högsta domstol beslutat.(TT)

Den sydindiska delstaten Kerala måste erbjuda skydd dygnet runt åt två kvinnor som väckt konservativa hinduers vrede genom att besöka templet Sabarimala, har Indiens högsta domstol beslutat.

Nyheten om att kvinnorna under polisbeskydd besökt templet den 2 januari har lett till våldsamma protester. En person har dödats och tiotals skadats i sammandrabbningar mellan olika grupper. Kvinnorna har begärt skydd i Högsta domstolen med motiveringen att deras liv är i fara. En av dem säger sig ha blivit attackerad av en släkting och tvingats uppsöka sjukhus.

Kvinnorna har efter tempelbesöket hållit sig gömda på olika ställen.

Det var efter ett beslut i Högsta domstolen i september som Sabarimala-templet öppnades för kvinnor i alla åldrar, efter att ha varit förbjudet för kvinnor i menstruerande ålder. Men konservativa hinduer har protesterat och försökt hindra grupper av kvinnor att beträda helgedomen.