TT-Utrikes

Vill stänga gränsen för flyktingar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

De styrande i delstaten Roraima i norra Brasilien har bett landets högsta domstol att stoppa inflödet av flyktingar från grannlandet Venezuela. Flyktingströmmen har ansträngt delstatens resurser och lett till våldsamheter.(TT)

Tiotusentals människor har de senaste åren kommit till norra Brasilien, på flykt undan ekonomisk kris och politiskt förtryck i Venezuela. Detta har lett till spänningar mellan lokalbefolkningen och flyktingarna.

President Michel Temer har beslutat att skicka 120 soldater till gränsen mot Venezuela. Åtgärden är en följd av våldsamma sammandrabbningar mellan boende i gränsstaden Pacaraima och migranter från Venezuela.

De senaste oroligheterna inleddes tidigt i lördags efter att en restaurangägare rånats och misshandlats, och skulden lagts på venezuelaner. Flyktingarnas provisoriska läger revs och många tvingades tillbaka över gränsen.

Stämningen i staden beskrevs i söndags som lugn, till stor del beroende på att över 1 200 personer uppges ha återvänt till Venezuela.

FN räknar med att runt 2,3 miljoner venezuelaner har flytt landet de senaste åren och flera grannländer vidtar olika åtgärder för att hejda flyktingströmmen. Peru och Ecuador har beslutat att kräva pass för inresa, något som många flyktingar saknar.