TT-Utrikes

Ted Cruz säger nej till sjukvårdsförslag

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den välkände republikanske senatorn Ted Cruz säger att han tänker rösta nej till republikanernas senaste förslag om att reformera sjukförsäkringssystem i USA, skriver Politico.(TT)

Detta är ytterligare ett hårt slag mot president Donald Trump som redan under sin presidentkampanj lovade att han skulle riva upp Obamacare "dag ett".

Ted Cruz sållar sig nu till skaran av tre republikaner som uttryckt starkt motstånd mot förslaget, som politikerna planerar att rösta om i senaten nästa vecka.

Förslaget, som går under namnet "Graham-Cassidy", förlorar Cruz stöd eftersom republikanerna inte gått honom och senatorn Mike Lee till mötes om att sänka försäkringspremierna ytterligare i det nuvarande försäkringssystemet Obamacare.

Även Mike Lee, republikan från Utah, lutar mot ett nej, enligt Cruz.

– Just nu har de inte min röst och jag tror inte att de har Mike Lees röst heller, sade Cruz under ett panelsamtal i sin hemdelstat Texas.

För att förslaget ska gå igenom krävs en majoritet av senatens 100 platser. Republikanerna innehar 52.

Ted Cruz säger att det fortsätter att vara en "toppprioritet" att riva upp och ersätta Obamacare.

På lördagen lät den republikanske veteransenatorn John McCain meddela att han kommer att rösta nej. Också de republikanska senatorerna Rand Paul och Susan Collins har uttryckt sitt missnöje över "Graham-Cassidy".