TT-Utrikes

Talibaner i Moskva för fredssamtal

TT-Utrikes Artikeln publicerades

En talibansk delegation har för första gången deltagit i en diplomatisk konferens i Ryssland om fred i Afghanistan. Direkta samtal med Kabulregeringen är ännu inte aktuella för talibanerna.(TT)

Fredagens konferens i Moskva understryker den ryska ambitionen att spela en viktig roll i den afghanska fredsprocessen.

Afghanistans regering lät inga officiella representanter delta. I stället kom företrädare för landets fredsråd, en organisation som övervakar fredsansträngningarna. De upprepade president Ashraf Ghanis erbjudande om att inleda fredssamtal utan förhandsvillkor.

– Vi diskuterade direkta samtal med talibanerna och bad dem välja plats och starttid, säger Ehsan Tahuri, fredsrådets talesperson, till den ryska nyhetsbyrån Ria.

Den talibanska delegationen å sin sida upprepade sitt krav på att USA måste dra tillbaka sina styrkor från Afghanistan, där de stöder regeringssidan.

I oktober bekräftade talibanrörelsen och USA att de träffas i Qatar för direkta samtal om ett slut på konflikten i Afghanistan. Nu förbereder det amerikanska sändebudet Zalmay Khalilzad en ny samtalsrunda med talibanerna.

Enligt talibanrörelsens talesperson Zabihullah Mujadid handlar samtalen i Qatar om "ett fredligt slut på invasionen i Afghanistan", med anspelning på det USA-ledda ingripandet 2001 som gjorde slut på talibanregimens styre.