TT-Utrikes

Turkiet vill ha gripen kurdledare utlämnad

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Saleh Muslim, ledare inom den kurdiska YPG-gerillans politiska gren PYD, har gripits i Tjeckiens huvudstad Prag, enligt koalitionen TEV-DEM, som styr delar av norra Syrien. PYD är det största partiet i koalitionen. Kort efter gripandet begärde den turkiska regeringen att Saleh Muslim lämnas ut:(TT)

Kort efter gripandet begärde den turkiska regeringen att Saleh Muslim lämnas ut:

– Vår vilja är att han utlämnas, säger Turkiets biträdande premiärminister Bekir Bozdag och benämner Saleh Muslim som "ledare för en terrorgrupp".

Ministern bekräftar också att gripandet, som ägde rum under helgen på ett hotell i Prag, skedde efter en förfrågan från Ankara.

Enligt det turkiska justitiedepartementet har utlämningsprocessen mellan Turkiet och Tjeckien dragit igång i enlighet med den europeiska utlämningskonventionen.

Saleh Muslim är efterlyst i Turkiet efter en bombattack i Ankara i februari 2016 då 29 människor miste livet. Den turkiska regeringen hävdar att PKK låg bakom dådet.

Regeringen i Ankara betraktar PYD och YPG som den kurdiska PKK-gerillans förlängda arm, och anser därför att de är terroristorganisationer. PYD och YPG hävdar att de är fristående från PKK.

"Vi fördömer detta illegala förfarande"; skriver TEV-DEM i ett uttalande.