TT-Utrikes

Svensk läkargrupp: Syrien oskyldigt till angrepp

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Organisationen Swedish doctors for human rights hävdar att det troligen är de oppositionella rebellerna som använt kemvapen i Syrien, inte den ryskstödda regimen ledd av president Bashar al-Assad.(TT)

Organisationen Swedish doctors for human rights hävdar att det troligen är de oppositionella rebellerna som använt kemvapen i Syrien, inte den ryskstödda regimen ledd av president Bashar al-Assad. Rysslands regering kallar den svenska gruppens representanter expertvittnen, och Syrien har använt deras argumentation i FN:s säkerhetsråd.

Men i Sverige är människorättsgruppen föga känd. Varken Läkarförbundet, Läkaresällskapet eller någon av de största hjälporganisationerna känner till den, rapporterar Dagens Nyheter.

Gruppens företrädare har flera gånger intervjuats i ryska medier, bland annat i regeringens internationella propagandakanaler RT och Sputnik. Till DN säger ordförande Marcello Ferrada de Noli, doktor i psykiatri, att gruppen är helt fristående och inte har några kontakter med ryska myndigheter.

– Men om vi bidrar till att minska risken för krig så är det naturligtvis positivt. Vi har gjort det som medierna borde ha gjort. Tyvärr är inte medierna i västvärlden, speciellt inte i Sverige, intresserade av att ta reda på sanningen om de påstådda gasattackerna i Syrien, säger Ferrada de Noli.