TT-Utrikes

Storföretag samarbetar i korruptionsskandal

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ledningen för det brasilianska byggföretaget Odebrecht, som anklagas för storskalig korruption i hela Latinamerika, har kommit överens med en åklagare i Peru om att byta information mot åtalsfrihet.(TT)

Ledningen för det brasilianska byggföretaget Odebrecht, som anklagas för storskalig korruption i hela Latinamerika, har kommit överens med en åklagare i Peru om att byta information mot åtalsfrihet. Enligt AFP:s källor skulle informationen kunna bidra till att fyra tidigare peruanska presidenter kan knytas till omfattande korruption.

Företaget lovar i ett uttalande att de ska erkänna sitt ansvar, framföra sina ursäkter till det peruanska samhället och visa god vilja att betala skadestånd. Hur mycket pengar det handlar om nämns inte i uttalandet.

Perus fyra senaste presidenter, Alejandro Toledo, Alan Garcia, Ollanta Humala och Pedro Pablo Kuczynski, har alla kopplats till illegala utbetalningar från Odebrecht. Alejandro Toledo, som nu lever i USA, har formellt delgivits misstanke om att ha tagit emot mutor från Odebrecht på 20 miljoner US-dollar.

En brasiliansk utredning visar att företaget i många år delat ut stora mutor över hela Latinamerika. Företaget var även inblandat i korruptionsskandalen i Brasilien som fläckat den politiska eliten.