Annons
Nyheter

Stor skepsis om landbyte i Kosovo

Kan ett landbyte med nydragna gränser lösa den segdragna konflikten mellan Serbien och Kosovo? USA och EU:s utvidgningskommissionär ger försiktigt tummen upp - men i flera tunga medlemsländer är skepsisen stor.(TT)
Publicerad 31 augusti 2018

Spekulationerna om ett kommande förslag från Belgrad och Pristina om att byta land med varandra har tilltagit rejält sedan presidenterna Aleksandar Vucic och Hashim Thaci satt tillsammans vid podiet på ett Europa-forum i Österrike förra helgen.

Trots att de två ledarna samtidigt uttalade att de inte gillar varandra betonade båda ändå vikten och nödvändigheten av de EU-ledda förhandlingar om sin relation som pågått i flera år.

””
””
Annons

Samtal i Bryssel

De två presidenterna väntas nu till Bryssel nästa fredag, den 7 september, för ännu en förhandlingsrunda under ledning av EU:s utrikeschef Federica Mogherini.

Några dagar efteråt är det tänkt att Vucic ska hålla ett tal i det serbdominerade Mitrovica i norra Kosovo, som han enligt nyhetssajten Politico Europe redan beskrivit som "det svåraste i mitt liv".

Inga detaljer har offentliggjorts om vad för sorts gränskorrigering som diskuterats. Spekulationerna rör sig dock framför allt om ett byte av den norra delen av Mitrovica-området i Kosovo mot den albanskdominerade Presevo-dalen i sydvästra Serbien.

Inget nej från USA

Från EU har utvidgningskommissionären Johannes Hahn gjort en mycket försiktig tummen upp för tanken, men betonat att det i så fall är "en bilateral situation som inte kan tjäna som modell för andra".

Från USA har i sin tur president Donald Trumps nationelle säkerhetsrådgivare John Bolton lovat att inte motsätta sig idén.

””

Orolig Bildt

På flera andra håll är ändå oron stark.

””

Inte minst befaras att gränsskiften kring Kosovo snabbt kan väcka krav på förändringar även i länder som Bosnien, Makedonien och Ukraina.

Annons

"Hållbar fred kan bara nås när vi bor i multi-etniska samhällen, snarare än att rita om gränser för att skapa mono-etniska. Kort sagt, kan vi inte tänka oss någon annan politik som lika säkert leder tillbaka till splittring och konflikt på Balkan", skriver de forna Bosnien-samordnarna Carl Bildt, Paddy Ashdown och Christian Schwarz-Helling i ett öppet brev till Mogherini inför nästa veckas samtal i Bryssel.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons