Annons
Nyheter

Osämja i Labourtoppen efter brexit

Den brittiske oppositionsledaren Jeremy Corbyn har varit hårt ansatt sedan Storbritannien röstade för att lämna EU. I går sparkade Corbyn sin utrikestalesperson - nu kan halva skuggkabinettet avgå i ett försök att tvinga bort Labourledaren.(TT)
Publicerad 26 juni 2016

Upp till hälften av medlemmarna i den brittiska skuggregeringen kan lämna sina poster i ett utslag av missnöje med Jeremy Corbyn, erfar BBC. Labourledaren, som precis som David Cameron kampanjade för att Storbritannien skulle stanna kvar i EU, sparkade redan i går sin skuggutrikesminister Hilary Benn, som enligt medieuppgifter försökte kuppa bort Corbyn från partiledarposten.

Benn ska ha ringt till partikamrater över helgen och föreslagit att Corbyn borde avsättas om det fanns tillräckligt många som ville se honom gå, uppgifter han själv inte ville kommentera, enligt The Observer.

Annons

"Har inte längre förmågan"

En av Labourtopparna som nu lämnar ledningen är sjukvårdstalespersonen och parlamentsledamoten Heidi Alexander. I ett öppet brev till Corbyn skriver hon att hon inte längre tror att han har förmågan att utforma den politik som den svåra situationen i landet kräver.

Redan timmarna efter resultatet från folkomröstningen blev klar ville två parlamentsledamöter se en misstroendeförklaring mot Corbyn, vilket visar på ilskan som många inom partiet känner över att ha förlorat striden om det brittiska EU-medlemskapet. Labourledaren anklagas för att ha förlorat folkomröstningen genom att missa att fånga upp partiets kärnväljare inom arbetarklassen. Corbyn har avfärdat kraven på att han ska avgå, men saken kommer sannolikt att dominera ett partimöte under måndagen.

Skottar vill ha självständighet

Samtidigt tilltar kraven på skotsk självständighet. Nästan 60 procent av alla skottar vill nu ha självständighet, visar en opinionsmätning i spåren av brexitomröstningen. Enligt mätningen, som publiceras i The Sunday Post, säger 59 procent av de tillfrågade att de är för att Skottland ska bryta sig loss från Storbritannien, betydligt fler än de 45 procent som röstade för självständighet i en folkomröstning 2014.

Skottlands regionala regeringschef Nicola Sturgeon har öppnat för en andra folkomröstning om självständighet och sagt att hon vill ha "omedelbara diskussioner med EU-institutionerna och andra medlemsstater för att utforska alla tillgängliga möjligheter för att säkra Skottlands plats i EU".

"Demokratiskt oacceptabelt"

I Skottland röstade 62 procent för att stanna i EU, jämfört med 48 procent i Storbritannien som helhet. Sturgeon förklarade under lördagen att det skulle vara "demokratiskt oacceptabelt" att skottarna ska tvingas ut ur EU mot folkets vilja.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons