TT-Utrikes

Somalias president riskerar riksrätt

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Somaliska parlamentsledamöter har lämnat in en begäran om att landets president Mohamed Abdullahi Mohamed ska ställas inför riksrätt, enligt ett uttalande. Enligt konstitutionen måste 92 parlamentsledamöter skriva under en sådan begäran för att den ska lämnas in till talmannen.(TT)

Somaliska parlamentsledamöter har lämnat in en begäran om att landets president Mohamed Abdullahi Mohamed ska ställas inför riksrätt, enligt ett uttalande.

Enligt konstitutionen måste 92 parlamentsledamöter skriva under en sådan begäran för att den ska lämnas in till talmannen. Parlamentet kan sedan diskutera den en vecka senare.

Somalias parlament består av 275 parlamentsledamöter. För att presidenten ska ställas inför riksrätt behöver två tredjedelar av dem rösta sedan ja i frågan.

Presidenten anklagas för att i hemlighet ha skrivit på överenskommelser med andra länder, bland annat Etiopien och Eritrea. Överenskommelserna gäller enligt de inlämnade dokumenten samarbeten inom ekonomi och säkerhet och även användande av somaliska hamnar.

Presidenten anklagas även för att på ett olagligt sätt ha utlämnat påstått kriminella personer till andra länder och ha brutit mot landets federala lagar och parlamentets regler.