TT-Utrikes

Valet i Nigeria: 16 döda i våldsamheter

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Trots att president Muhammadu Buhari utlovat en "öppen och fredlig atmosfär" under valdagen har våldsamheter brutit ut på flera håll i Nigeria. När räkningen av de miljontals rösterna börjar kommer uppgifter om att 16 personer dödats.(TT)

Strax innan vallokalerna öppnade på lördagen kom rapporter om att en soldat dödats och 20 personer skadats i en Boko Haram-attack i staden Maiduguri i nordöstra Nigeria. Den våldsamma inledningen färgade även resten av dagen.

"16 dödsfall har noterats i åtta delstater", skriver Situtation Room, en paraplyorganisation av prodemokratiska grupper som övervakar valet, på Twitter.

Det ska även ha förekommit försök till sabotage i Lagos, enligt organisationen, där "politiska ligister" ska ha tänt eld på flera valurnor och röstsedlar.

Trots oroligheterna har våldet varit relativt lågt jämfört med föregående månader. Från oktober 2018 fram till 22 februari har 233 personer dödats i våld som kopplas till valrörelsen, enligt analytiker vid den nigerianska organisationen SBM Intelligence.

Kraftiga förseningar

Vid 18-tiden på kvällen var det många nigerianer som fortfarande inte fått lägga sin röst på grund av förseningar som orsakats av personalbrist och teknikstrul i vallokalerna. På vissa håll kom inte röstmaterialet fram förrän senare på eftermiddagen.

Rösträkningen är dock redan i gång och med totalt 73 presidentkandidater är startfältet stort och diversifierat. I praktiken handlar valet dock om de två huvudkandidaterna, president Muhammadu Buhari från partiet ACD och utmanaren Atiku Abubakar, landets tidigare vicepresident som företräder PDP.

Buhari, som suttit på presidentposten sedan 2015, har gått till val på en rad infrastrukturprojekt och fortsatt tuffa tag mot korruptionen, medan Abubakar är marknadsorienterad och har lovat att privatisera flera stora statliga bolag.

Den sittande presidenten var en av de första att rösta i lördagens presidentval.

– Än så länge ser allt bra ut. Jag kommer att gratulera mig själv, då jag kommer att segra, sade Buhari till journalister på plats, efter att han röstat i sin hemstad Daura.

Hans största utmanare Abubakar röstade också tidigt. På frågan om han skulle acceptera valresultatet svarade han att han är demokrat.

Agera "skoningslöst"

Valet i Nigeria skulle egentligen ha ägt rum för en vecka sedan, men blev uppskjutet av valkommissionen då vissa distrikt saknade valunderlag. Beslutet har kritiserats av väljarna och de två största partierna, som beskyllt varandra för förseningen.

De logistiska problemen har dock hamnat i skuggan av president Buhari uppmaningar till landets säkerhetsstyrkor att agera "skoningslöst" mot misstänkta valfuskare. Presidentens kritiker anser att uppmaningen var ett förklätt budskap till landets polis och militär om att de har rätt att bruka hårdfört våld.

Först i början av nästa vecka står det klart vem som kommer att styra Afrikas folkrikaste land de kommande fyra åren.

Förutom presidentposten ska väljarna även rösta fram 650 representanter till representanthuset samt 109 senatorer.