TT-Utrikes

Soini försvarar abortuttalande i svar till JK

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Finlands utrikesminister Timo Soini (Blå) anser att det inte finns någon orsak att begränsa hans rätt att uttala sig emot fri abort eller delta i evenemang som arrangeras av abortmotståndare.(TT)

Finlands utrikesminister Timo Soini (Blå) anser att det inte finns någon orsak att begränsa hans rätt att uttala sig emot fri abort eller delta i evenemang som arrangeras av abortmotståndare. Det framgår av Soinis svar på de klagomål som Justitiekanslern fått ta emot sedan utrikesministern deltagit i en gudstjänst i Kanada, arrangerad av abortmotståndsrörelsen Pro Life, rapporterar Yle.

Soini hänvisar till sin religiösa övertygelse, och att han deltog i gudstjänsten på sin fritid. I ett blogginlägg nyligen hyllade han också att Argentina förkastat ett lagförslag om att legalisera abort.

Det är inte första gången Soinis abortuttalanden får det att storma i Finland. Statsminister Juha Sipilä (C) tänker dock inte vidta några åtgärder mot Soini, men meddelar nyhetsbyrån STT att "flickors och kvinnors ställning samt sexuella och reproduktiva rättigheter är människorättsfrågor som är grundläggande för den finländska utrikespolitiken".