TT-Utrikes

Lämnar kongressen efter abortskandal

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Efter en abortskandal sade den amerikanske kongressledamoten Tim Murphy först att han inte kommer att ställa upp för omval nästa år. Men nu klargör han att han kastar in handduken redan den 21 oktober. "Det var Dr Murphys beslut att gå vidare till nästa kapitel av sitt hans liv, och jag stödjer det.(TT)

"Det var Dr Murphys beslut att gå vidare till nästa kapitel av sitt hans liv, och jag stödjer det. Vi tackar honom för hans många år av outtröttligt arbete", säger representanthusets talman Paul Ryan i ett uttalande.

Republikanen Murphy har i kongressen bland annat ställt sig bakom förslag om tuffare abortlagar. Samtidigt har det kommit uppgifter om att han inte lever som han lär. Den 65-årige politikern uppmanade tidigare i år sin älskarinna att göra en abort sedan hon berättat att hon var gravid med hans barn, skrev tidningen Pittsburgh Post-gazette i tisdags.

"Efter diskussioner med min familj och mina medarbetare har jag kommit fram till att jag inte ställer upp för omval när mitt nuvarande mandat löper ut", skrev Murphy först i ett uttalande innan han beslutade sluta med mycket kortare varsel.

Avslöjandet publicerades samma dag som kongressen röstade om ett nytt förslag om att förbjuda nästan alla aborter som utförs efter den tjugonde graviditetsveckan.

Ett lagförslag som författades av Tim Murphy.