TT-Utrikes

Hopp om enighet i Junckers tal till EU

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Under växande skepsis från väljarna och interna gräl mellan medlemsländerna manar EU-kommissionens ordförande till enighet och respekt. Jean-Claude Juncker drömmer om en "upplyst patriotism" i sitt sista årliga tal om läget i unionen.(TT)

Onsdagens tal i Strasbourg var mer återhållsamt än tidigare - kanske ett tecken på att Luxemburgs förre premiärminister nu bara har ett år kvar till pensioneringen. Han lovar ändå att jobba vidare in i det sista.

– Vårt arbete kommer att fortsätta under de närmaste månaderna för att vår mindre perfekta europeiska union ska bli mer perfekt för varje dag. Vi har fortfarande mycket att göra, sade Juncker när han inledde sitt tal.

Redan tidigt manade han åhörarna till att stå upp för vad unionen är, i stället för "släpa den i smutsen".

– Låt oss visa mer respekt för EU. Låt oss försvara vårt sätt att leva, vårt sätt att vara. Låt oss omfamna en sorts patriotism som inte är riktad mot andra, sade Juncker.

Oro inför EU-valet

Läget i unionen är samtidigt inte enkelt. Intensiva förhandlingar pågår med Storbritannien inför landets utträde i vår. Relationen till USA, inte minst ekonomiskt, är gnissligare än någonsin. Flyktingkrisen har fortfarande inte fått någon samlad lösning och runt om i medlemsländerna växer nu återigen de EU-kritiska partierna i styrka.

Det EU-val som väntar i maj gör EU-ledningen extra nervös. Opinionsmässigt tyder det mesta på en stark frammarsch för partier som har en helt annan syn på hur och om vad EU ska samarbeta framöver.

Junckers handelskommissionär Cecilia Malmström känner av oron inför nästa års EU-val.

– Vi ser i alla länder, senast i Sverige, att det växer fram krafter i politiken som är dels kraftigt invandrarfientliga, men också skeptiska till EU. Då är det viktigt att det finns motkrafter som visar att det är genom mer europeiskt samarbete som vi kan lösa de frågor som människor är oroliga för. Den kampen är jätteviktig, säger Cecilia Malmström.

Hyllade brandmän

Juncker själv tog i talet bland annat upp de polska brandmän som hjälpte till att bekämpa sommarens skogsbränder i Sverige som ett exempel på vad unionen kan vara.

– Det är EU när det är som bäst, sade Juncker, som i vanlig ordning avslutade i poetiska ordalag.

– Framför allt vill jag att vi avvisar den ohälsosamma nationalismen och omfamnar en upplyst patriotism. De träd som vi planterar i dag måste ge skugga för våra barnbarnsbarn, oavsett om de kommer från öst eller väst, syd eller nord, avslutade Jean-Claude Juncker.