TT-Utrikes

Senaten: Pressen är inte folkets fiende

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den amerikanska senaten har antagit en resolution som fastställer stödet för en fri press. I resolutionen konstateras också att "pressen inte är folkets fiende".(TT)

Den amerikanska senaten har antagit en resolution som fastställer stödet för en fri press. I resolutionen konstateras också att "pressen inte är folkets fiende".

Resolutionen som röstades igenom av en enhällig senat är inte bindande, men kan ses som en tillrättavisning av president Donald Trump som återkommande har beskrivit medier som folkets fiender.

I resolutionen understryks också den fria pressens "vitala och oumbärliga roll" för att "informera väljarkåren, blottlägga sanningen, fungera som kontroll av regeringens konstitutiva makt" samt att "främja de mest grundläggande och omhuldade demokratiska normerna och friheterna i Förenta staterna".

Senatens omröstning sker sedan över 300 amerikanska tidningar på torsdagen i en gemensam kampanj på sina ledarsidor försvarade pressfriheten, många med stark kritik mot Trumps uttalanden om falska nyheter och beskrivningar av medier som fiender.