TT-Utrikes

Madrid ger Katalonien ny frist

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Spaniens regering bereder marken för att ta kontroll över Kataloniens självstyre. Regionpresidenten Carles Puigdemont har vägrat stänga dörren för en självständighetsförklaring, men Madrid ger honom några dagar till att tänka över saken.(TT)

Trots den hårdnande tonen är tiden inte helt ute för en lösning av krisen. Madrid skjuter upp sitt drastiska beslut om att börja ta över makten i Katalonien till på lördag.

Tysklands förbundskansler Angela Merkel och Frankrikes president Emmanuel Macron uttrycker starkt stöd för Madridregeringen.

– Vi står bakom den spanska regeringens uppfattning, säger Merkel i samband med EU-toppmötet I Bryssel och tillägger att hon hoppas att en lösning på krisen som grundar sig i den spanska konstitutionen.

Statsminister Stefan Löfven (S) sade, också han vid EU-toppmötet, att spänningarna i Spanien väcker oro.

– Men det är också en inrikespolitisk fråga och då ska vi inte lägga oss i hanteringen av en sådan fråga, utan det är upp till Spanien att hantera den, säger Löfven.

Inget EU-agerande

Senare på kvällen efter att den första delen av toppmötet var avklarad underströk EU:s permanente rådsordförande Donald Tusk att EU:s stats- och regeringschefer inte tänker agera i Spanienfrågan.

– Jag är naturligtvis i ständig kontakt med premiärminister Mariano Rajoy. Det är ingen hemlighet att situationen i Spanien är oroande, men i nuläget är EU:s institutioner och medlemsländer klara med att det inte finns något utrymme för EU-medling eller internationella initiativ, sade Donald Tusk.

– Jag förväntar mig inte någon större debatt om situationen. Det står inte på vår agenda. Vi har alla våra egna åsikter och känslor men formellt sett finns det inget utrymme för ett EU-agerande här, fortsatte han.

Madrid hade krävt ett klart svar redan på torsdagen på frågan om regionpresidenten anser sig ha utropat självständighet eller inte, i sitt uttalande efter den olagligförklarade folkomröstningen den 1 oktober.

Beskedet från Puigdemont är att han betraktar omröstningens resultat som ett mandat för att bilda en egen stat, men att han skjutit upp ett definitivt utropande för att bana väg för dialog med Madrid.

Ger mer tid

Samtidigt skickar han en varning till centralregeringen: Om man fortsätter att tacka nej till samtal, och fortsätter med "repressionen", kan det katalanska regionparlamentet komma att rösta igenom en formell självständighetsförklaring.

Då Puigdemont inte backar ser sig regeringen nu tvungen att gå vidare mot ett exempellöst, statligt ingripande i Kataloniens autonomi.

"Den spanska regeringen kommer att fortsätta med procedurerna som finns beskrivna i konstitutionens artikel 155 för att återställa lagligheten i Kataloniens självstyre", heter det i uttalandet, som syftar på den bestämmelse i konstitutionen som ger regeringen rätt att vid särskilda omständigheter upplösa regionernas autonomi.

Men ett beslut fattas först på lördag, skriver regeringen.

Föreslår nyval

Madrid har sannolikt i åtanke att en situation där centralregeringen tar över regionstyrets funktioner riskerar att provocera fram större oroligheter än under folkomröstningen. I onsdags erbjöd man sig att överge planerna på att använda sig av den omtalade artikeln, om Puigdemont utlyser nyval i Katalonien, rapporterar El País.

Detta för att få en ny mätare på hur stort stödet egentligen är för de självständighetsivrande partierna bland katalanerna.

Regionpresidenten uppges ha dryftat förslaget med sina partivänner, men sedan bestämt sig för att avböja, till centralregeringens förtret.

Om Puigdemont tydligt gör klart att han vill göra Katalonien till en egen stat är det osäkert när en sådan förklaring kan röstas igenom i det regionala parlamentet i Barcelona.