TT-Utrikes

Samväldet säger ja till prins Charles

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ledare för de stater som ingår i Samväldet vill att Storbritanniens prins Charles följer i mamma drottning Elizabeths fotspår och tar över efter henne som organisationens överhuvud.(TT)

I torsdags meddelade drottningen samväldesledarna att det var hennes önskan att prins Charles tar över efter henne i rollen som symbolisk galjonsfigur över organisationen.

Samväldet är en mellanstatlig organisation som består av 53 självständiga länder - nästan alla har tidigare ingått i det brittiska imperiet. Av dessa är prins Charles tronarvinge i totalt 16 nationer, inklusive Storbritannien.

"Stabilitet och kontinuitet"

De 53 ländernas ledare har i dagarna varit samlade i Windsor Castle i Storbritannien för överläggningar och det var i sitt hälsningsanförande som drottningen, som fyller 92 på lördag, talade om sin egen "extraordinära resa" sedan hon tog över positionen när fadern kung George George VI avled 1952. Själv var hon då 21 år gammal.

– Det är min uppriktiga önskan att Samväldet fortsätter att erbjuda stabilitet och kontinuitet för framtida generationer och att man, någon dag, bestämmer att prinsen av Wales får fortsätta med det viktiga arbetet, förklarade hon.

Prins av Wales är 69-årige prins Charles officiella titel.

Drottning Elizabeths önskan att det blir sonen efterträder henne möttes i stort sett positivt i gruppen. Exempelvis har Kanadas premiärminister Justin Trudeau, Maltas premiärminister Joseph Muscat och Grenadas dito Keith Mitchell förklarat att de är nöjda med beskedet.

Roterande presidentskap

"Regeringen stöder att prinsen av Wales blir nästa överhuvud för Samväldet. Han har varit en stolt anhängare av Samväldet i mer än fyra decennier" meddelar den brittiska premiärministern Theresa Mays talesperson i ett uttalande.

Den brittiske labourledaren Jeremy Corbyn har dock gett uttryck för mer republikanska förhoppningar om framtida förändringar i organisationen. Han föreslår i stället ett slags roterande presidentskap.