Annons
Nyheter

Säkerhet i fokus för Trump i Bryssel

Dådet i Manchester sätter ny fokus på säkerheten inför Donald Trumps ankomst till Bryssel. 4 000 poliser finns på plats när USA:s president kommer till det han nyligen kallade "helveteshålet".(TT)
Publicerad 23 maj 2017

Intresset är stort och nyfikenheten närmast kokande om vad Trump kommer att säga när han anländer till Belgien på onsdagseftermiddagen.

På sin väg till Vita huset hann han racka ner rejält på både EU och Nato. Och även själva Bryssel fick sig en ordentlig skrapa, vilket fick både belgare och utlänningar i staden att fnysa irriterat.

””
Annons

Även EU har sågats av USA-presidenten som strax innan tillträdet i år uttryckte hopp om att fler skulle göra som Storbritannien och meddela sitt utträde. Och Nato passade han samtidigt på att kalla för en förlegad organisation.

"Väldigt tydlig"

Så lär det dock knappast låta i hans möten i Bryssel på torsdag. Trump har med tiden uttalat sitt stöd för både EU och Nato, vars generalsekreterare Jens Stoltenberg känner sig trygg med att USA-presidenten är en Nato-vän.

””
””

Terror och säkerhet

Torsdagens Nato-toppmöte är i huvudsak till för att ge alla ledare en chans att träffa Trump. Organisationen håller sina mer djupgående ordinarie toppmöten vartannat år, senast i Warszawa 2016. Nu handlar det mest om att få en titt på det eleganta nya Nato-högkvarteret - även om det ännu inte är redo att tas i bruk på allvar - och samtidigt diskutera det aktuella läget i "kampen mot terrorismen".

Frågan har blivit extra aktuell efter dådet i Manchester, som också satt nytt fokus på säkerhetsapparaten kring Trumps besök.

Stora delar av Bryssel kommer att vara avstängt i omgångar under onsdagen och torsdagen, med delvis stängt luftrum och 4 000 belgiska poliser på plats - förstärkta med kollegor från både Nederländerna och Luxemburg.

IS och budget

Mötesmässigt kommer Nato-ledarna bland annat att prata om behovet av förstärkta insatser i Afghanistan och frågan om Nato ska bli en del av den internationella anti-IS-insatsen i Irak och Syrien.

Samtidigt lär toppmötet inte kunna undvika ett av Trumps favoritämnen: att alla Nato-länder måste bidra ekonomiskt. Utöver USA är det i nuläget bara Grekland, Storbritannien, Polen och Estland som lever upp till målsättningen om att lägga motsvarade minst 2 procent av BNP på försvaret.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons