TT-Utrikes

Putin och Trump vill träffas i Paris

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ett nytt möte kan vara på gång mellan Vladimir Putin och Donald Trump. De planerar att mötas i Paris nästa månad. Den 11 november i Paris uppmärksammas 100-årsdagen av första världskrigets slut och såväl Rysslands Vladimir Putin som USA:s Donald Trump väntas att närvara.(TT)

Den 11 november i Paris uppmärksammas 100-årsdagen av första världskrigets slut och såväl Rysslands Vladimir Putin som USA:s Donald Trump väntas att närvara. Då vill gärna presidenterna ta tillfället i akt och träffas för nya samtal. Arbetet för att ett möte ska bli av pågår nu, sade USA:s nationella säkerhetsrådgivare John Bolton vid en presskonferens under sitt besök i Moskva.

För några dagar sedan förklarade Trump att USA ska dra sig ur nedrustningsavtalet INF med Ryssland. På tisdagen träffade Bolton president Putin och efteråt sade John Bolton att de hade haft en lång diskussion om avtalet och de amerikanska planerna.

Enligt honom finns det nu en ny strategisk verklighet där medeldistansrobotar inte längre är en bilateral fråga eftersom Kina också har robotar som skulle vara förbjudna enligt INF om landet var med i avtalet.

– Om jag bodde i Peking skulle jag också vilja att vi fortsatte avtalet. Men jag bor inte i Peking, sade Bolton, som även meddelade att USA kommer att lämna in en formell anmälan att dra sig ur i sinom tid.

Under mötet med Putin diskuterades även anklagelserna om rysk påverkan i amerikanska val, något som Ryssland förnekat. Enligt Bolton har den ryska valpåverkan slagit tillbaka på Moskva och skickat ett budskap:

– Lägg er inte i amerikanska val.