TT-Utrikes

Puigdemont lovar bilda ny regering

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den katalanske exledaren Carles Puigdemont, på besök i Danmark, insisterar på att bilda ny regionregering. Spanska åklagares försök att få Puigdemont gripen i Danmark har stoppats av Högsta domstolen i Madrid. I ett tal på Köpenhamns universitet lovade Puigdemont att inte ge vika för "hoten från Madrid".(TT)

I ett tal på Köpenhamns universitet lovade Puigdemont att inte ge vika för "hoten från Madrid".

– Snart kommer vi att bilda en ny regering ... det är dags att få slut på deras förtryck och hitta en politisk lösning för Katalonien, sade Puigdemont.

Samtidigt som Puigdemont landade i Köpenhamn lämnade spanska åklagare in en begäran till Högsta domstolen i Madrid om återaktivering av förra årets europeiska arresteringsorder. Men efter några timmar avvisade HD begäran, rapporterar medier i den spanska huvudstaden.

Att talmannen för Kataloniens parlament nominerade exledaren Carles Puigdemont till posten som regionens president retade upp regeringen i Madrid ytterligare.

Puigdemont har, trots spanska protester, rest från Belgien till Danmark, för att delta i en debatt på Köpenhamns universitet och träffa folketingspolitiker.

Sedan Kataloniens försök till självständighet förra året är Puigdemont baserad i Bryssel. I Spanien finns fortfarande en order om att han ska gripas, men den internationella begäran om gripande som Madrid-regeringen fick utfärdad efter folkomröstningen i höstas är indragen.