TT-Utrikes

President möter partiledare efter samtalskollaps

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Tysklands president Frank-Walter Steinmeier inleder samtal med partiledarna i ett sista försök att undgå politiskt tumult. Detta sedan förbundskansler Angela Merkels förhandlingar om att bilda regering har brutit samman.(TT)

Merkels konservativa CDU lyckades inte få egen majoritet i det tyska valet och försöken att bilda en trepartikoalition med liberala FDP och De gröna har kollapsat. För att undvika politisk kris finns det för Merkel bara dåliga alternativ att välja mellan: tvinga tillbaka partierna till förhandlingarna, minoritetsregering eller nyval.

Förväntningarna är höga på Steinmeier, som efter två omgångar som utrikesminister, bedöms ha de diplomatiska färdigheterna som krävs för att locka samtliga parter tillbaka till förhandlingsbordet.

Under gårdagen träffade presidenten Angela Merkel i slottet Bellevue, under eftermiddagen kommer han att möta FDP och De gröna.

Avgörandet ligger även till stor del i hans händer. Eftersom Merkel inte har valts till förbundskansler av den nya förbundsdagen kan hon inte utlysa nyval. Däremot kan Steinmeier föreslå en kanslerkandidat, som kan bli vald med en enkel majoritet om hen inte lyckas få en absolut majoritet efter två omgångar. Därefter kan presidenten utlysa nyval, om han vill.