Annons
Nyheter

Positivt om Sverige i säkerhetsrådet

Både människorättsgrupper och svenska partiledare uttrycker sitt gillande över att Sverige har blivit invalt i FN:s säkerhetsråd. Men det finns också kritik, bland annat mot de permanenta medlemmarnas vetorätt. Människorättsgruppen Civil rights defenders är positiv till beskedet.(TT)
Publicerad 28 juni 2016

Människorättsgruppen Civil rights defenders är positiv till beskedet.

””

Han hoppas att Sverige kommer ha ett fokus på mänskliga rättigheter i arbetet i rådet - och tar itu med aktuella konflikter.

””
Annons

Där nämner han bland annat konflikter i Syrien och i nordafrikanska länder.

Positivt från flera partier

Även Jonas Sjöstedt, Vänsterpartiets partiledare, är positiv till nyheten.

"Vad roligt, Sverige får överraskande stort stöd och tar plats i FN:s säkerhetsråd. Nu hoppas vi på en stark röst för mänskliga rättigheter", skriver han på Twitter.

Isabella Lövin, vice statsminister och språkrör för Miljöpartiet, kommenterar på Twitter (här översatt från engelska):

"Så stolt att Sverige fick stöd till en plats i säkerhetsrådet! Klimat och utveckling är viktigt för global säkerhet."

Sofia Damm, utrikespolitisk talesperson för Kristdemokraterna, ser beskedet som en framgång och något som både nuvarande regering och tidigare alliansregering har arbetat för.

"Nu är det upp till bevis för regeringen som behöver visa att den ekonomiskt och politiskt så kostsamma kampanjen inte har varit för intet", säger hon i ett pressmeddelande och efterlyser tydliga besked från utrikesministern om vad Sverige ska fokusera på i arbetet i säkerhetsrådet.

"Förlamat av vetorätten"

Svenska FN-förbundet gläds åt beskedet, men tycker att säkerhetsrådet är förlamat av den så kallade vetorätten och behöver få igen sin handlingskraft.

Annons

"Säkerhetsrådet är ifrågasatt efter misslyckandet i Syrien. Sverige bör använda rådsplatsen för att agera brobyggare och motverka bruk av vetot så att rådet åter kan fullgöra sina uppgifter", säger förbundsordförande Aleksander Gabelic i ett pressmeddelande. 

Europaparlamentarikern Cecilia Wikström (L) kommenterar Sveriges inval på ett kritiskt vis.

””

Hon vill att EU ska tala med en röst i utrikespolitiska frågor och även hon tycker att de permanenta i rådet ofta blockerar viktiga frågor genom veto.

TT

Annons
Annons
Annons
Annons