TT-Utrikes

Sökande efter kraschat plan uppskjutet

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Många befaras döda i en flygkrasch i Zagrosbergen i Iran. Tidiga uppgifter om att alla 66 ombord bekräftats omkomna har dock dragits tillbaka. Hårt väder och svår terräng har gjort att räddningstjänsten inte kunnat nå olycksplatsen och sökande är tills vidare uppskjutet.(TT)

"Med allt mer intensiv vind och med snö, regn och mörker är det inte möjligt för räddningsmanskapen att nå höga höjder och räddningsoperationen har skjutits upp till i morgon", uppger det statliga tv-bolaget IRIB.

Enligt tillkännagivandet står fem helikoptrar redo att börja söka vid gryningen på måndagen om väderförhållandena är bättre.

Planet, ett franskbyggt ATR-72, hade 60 passagerare och 6 i besättningen när det i dåligt väder försvann över Zagrosbergen på söndagsmorgonen.

"Inte lyckats"

Sannolikheten att någon överlevt störtningen är liten. Först sade representanter för flygbolaget Aseman att hoppet är ute om att hitta överlevande, men den uppgiften har sedan dementerats.

– Med tanke på de omständigheter som råder i regionen har vi fortfarande inte lyckats hitta olycksplatsen, därför kan vi inte med säkerhet säga att det inte finns några överlevande passagerare, säger flygbolagets talesperson Mohammad Tabatabaie till nyhetsbyrån Isna.

Enligt uppgifter till nyhetsbyrån Irna från hjälporganisationen Röda Halvmånen ska en drönare ha skickats i väg för att försöka lokalisera flygplansvraket. Personer från 45 grupper räddningsmanskap ska också ha sökt igenom en del av området där planet tros ha kraschat men inga spår av planet har hittats.

Gamla flygplan

Flighten uppges ha varit på väg från huvudstaden Teheran till Yasuj, en stad med uppemot 150 000 invånare i södra Iran.

Förra året var ett märkesår för flygsäkerheten - inte ett enda dödsfall i världen i olyckor med större civila trafikflygplan. Men 2018 har börjat dystert, med nu två krascher på bara en vecka.

Förra helgen störtade en Antonov från flygbolaget Saratov strax efter start från Moskva. Samtliga 71 personer ombord omkom.

Eftersom Iran i decennier har haft delvis strypta handelsförbindelser med omvärlden är den iranska flygplansflottan åldrad. Flygbolaget Asemans flotta innehåller åtminstone tre flygplan av samma modell som olycksplanet som är mer än 20 år gamla.