TT-Utrikes

Över 50 homosexuella gripna i Indonesien

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Indonesisk polis har gripit över 50 män i en räd mot vad myndigheterna beskriver som ett spa för homosexuella i huvudstaden Jakarta. Åtta utländska män - från Nederländerna, Kina, Thailand, Singapore och Malaysia - greps i insatsen.(TT)

Indonesisk polis har gripit över 50 män i en räd mot vad myndigheterna beskriver som ett spa för homosexuella i huvudstaden Jakarta. Åtta utländska män - från Nederländerna, Kina, Thailand, Singapore och Malaysia - greps i insatsen.

Flera av de gripna riskerar nu upp till sex års fängelse i enlighet med landets så kallade pornografi- och prostitutionslagar, skriver Reuters.

En rad räder har genomförts mot gayklubbar i Indonesien det senaste året.

Indonesien har tidigare i stort varit tolerant mot homosexualitet, men de senaste åren har situationen försämrats för landets hbtq-personer. Det uppskruvade tonläget - bland annat gjorde regeringsföreträdare i fjol flera hbtq-fientliga uttalanden - har lett till ökat våld mot sexuella minoriteter i landet, enligt människorättsorganisationen Human Rights Watch, som fördömer utvecklingen.

Homosexualitet är, med undantag av den ultrakonservativa Aceh-provinsen, inte kriminaliserat i Indonesien.