TT-Utrikes

Talibanernas offensiv kräver över 120 liv

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Sammanlagt över 120 människor har dödats i uppenbarligen mycket välplanerade talibanattacker på militär- och polisbaser i södra och östra Afghanistan. En armébas i Andar, i provinsen Ghazni, har anfallits två gånger på bara några dagar.(TT)

I tisdags dog minst 20 och ett 50-tal personer skadades i Andar, och på torsdagen kom upprorsmännen tillbaka. Medan striderna ännu pågick sade en talesman till nyhetsbyrån AFP att minst två människor dödats i det nya anfallet.

Samtidigt låg en armébas i provinsen Kandahar i ruiner efter en attack i onsdags kväll, som utlöste strider hela natten. Minst ett 40-tal militärer uppges ha mist livet.

Metodiken är ofta likartad: Militär- eller polisfordon och uniformer som stulits i tidigare räder används för att närma sig anläggningarna. När bluffen upptäcks utlöses stora sprängladdningar i bilarna, vilket öppnar upp för bakomliggande upprorsmän att ta sig in bakom basernas murar.

Veckans hittills blodigaste attack ägde rum i Gardez i provinsen Paktia i tisdags. Tre fordon sprängdes, vilket banade väg för över tio gärningsmän att ta sig in på en polisanläggning. Dagen efter räknades antalet dödade till 60.