TT-Utrikes

Över 130 dödade i våld i maliska byar

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Över 130 personer har dödats i attacker på den maliska landsbygden. Lokala myndighetsföreträdare beskriver det som en etniskt motiverad massaker - en av de värsta i landet på länge - där man ännu håller på att räkna de döda.(TT)

Två byar i den östra delen av centrala Mali omringades och anfölls av grupper av beväpnade män tidigt på lördagsmorgonen, berättar Moulaye Guindo, borgmästare i den närliggande staden Bankass. Dödsoffren var i huvudsak boskapsskötande nomader som hör till den till större delen muslimska folkgruppen fulani.

"Massaker av civila"

– Vi räknar preliminärt till 134 kroppar som återfunnits av gendarmerna, säger Guindo i en telefonintervju med Reuters.

Cheick Haruna Sankaré, borgmästare i byn Ouenkoro, och guvernören Boubacar Kané sade tidigare under lördagen att det hade räknats till 115.

– Det är en massaker av fulani-civila, utförd av traditionella dogonjägare, sade guvernören då.

Dogonfolket är en annan stor befolkningsgrupp, som precis som fulani befolkar flera länder i Sahelregionen. De två grupperna har drabbat samman vid åtskilliga tillfällen över en längre tid.

Källor till AFP säger att gärningsmännen använde skjutvapen och machetes. Källor till Reuters uppger att det finns barn, äldre och gravida kvinnor bland de döda.

Jihadistiskt inflytande

Attackerna sker samtidigt som ambassadörer från FN:s säkerhetsråd är på besök i Mali för att träffa president Ibrahim Boubacar Keita och diskutera den bristfälliga tillämpningen av det fredsavtal som ingicks med icke-islamistiska, väpnade grupper 2015.

I centrala Mali växer de väpnade, jihadistiska grupperingars inflytande på nytt och de använder det inte sällan till att ställa rivaliserande folkgrupper emot varandra. De har radikaliserat och rekryterat många personer från fulanigruppen.

Fulani-företrädare har krävt ett bättre skydd från myndigheternas sida när våldsamheterna trappats upp. Regeringen i Bamako har nekat till anklagelser om att man ser mellan fingrarna när dogon attackerar fulani.