TT-Utrikes

Över 100 migranter befaras döda efter båthaveri

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Minst 126 människor befaras ha drunknat efter att deras båt sjunkit i Medelhavet utanför Libyens kust, meddelar en talesperson för den Internationella migrationsorganisationen (IOM).(TT)

Enligt fyra personer som ska ha överlevt händelsen, inledde migranterna sin resa mot Europa i torsdags, och det var efter flera timmars färd som deras uppblåsbara flotte sjönk, säger IOM-talespersonen Flavio Di Giacomo.

De fyra har berättat för IOM att människosmugglare kort efter avfärd gensköt deras båt och stal motorn.

Överlevarna, två sudaneser och två nigerianer, plockades upp av libyska fiskare som sedan släppte av dem på en annan överlastad migrantbåt.

Enligt Di Giacomo räddades till slut de fyra överlevarna av den italienska kustbevakningen, och de fördes till Sicilien tillsammans med omkring 1 000 andra människor som räddats i området de senaste dagarna.

Italien har tagit emot mer än 65 000 migranter sedan i januari, vilket är en ökning med nästan en femtedel i förhållande till samma period förra året.

Mer än 1 800 människor har sedan årsskiftet mist livet i när de har försökt att ta sig över Medelhavet, enligt IOM:s statistik.