TT-Utrikes

Ötzis sista måltid: Bockfett och ormbunke

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Forskare har kommit fram till vad Ötzi - mannen som låg infrusen i de österrikiska alperna i 5 300 år - åt vid sin sista måltid. I hans magsäck har de hittat kött och underhudsfett från alpin stenbock, men också kronhjortskött, enkornsvete och partiklar av den giftiga ormbunksväxten örnbräken.(TT)

Forskare har kommit fram till vad Ötzi - mannen som låg infrusen i de österrikiska alperna i 5 300 år - åt vid sin sista måltid.

I hans magsäck har de hittat kött och underhudsfett från alpin stenbock, men också kronhjortskött, enkornsvete och partiklar av den giftiga ormbunksväxten örnbräken.

Ötzi upptäcktes i Ötztalalperna 1991, men det var först flera år senare som forskare lyckades lokalisera hans mage i kroppen. I den nya studien, som publiceras i den vetenskapliga tidskriften Current Biology, har forskarna tagit en ännu närmare titt på maginnehållet för att få en bild av vad man åt i området på kopparåldern.

"Sammanfattningsvis var ismannens sista måltid en välbalanserad mix av kolhydrater, proteiner och lipider, perfekt anpassad till energibehoven för hans vandring på hög höjd", skriver forskarna.