Osthålens gåta är löst i Schweiz
Efter nästan hundra år av forskning har nya rön framkommit om varför hålen uppstår i schweizisk ost, som Emmentaler och Appenzeller. Det är inte små möss som knaprar ur ostarna (som du kanske blev itutad som barn), och inte heller koldioxid som lösgjorts av bakterier som naturligt finns i mjölken - som den amerikanske forskaren William Clark hävdade 1917.
Nu anser sig experter vid Agroscope, ett statligt schweiziskt organ för jordbruksforskning, ha löst gåtan. De har noterat att schweizisk ost haft färre eller inga hål de senaste decennierna - samtidigt som färre ostmakare använder mjölk som hällts i hinkar. I ost framställd av mjölk som uteslutande kommer från moderna mjölkningsmaskiner med slutna system försvinner hålen, uppger Agroscope.
Forskarna anser att små bitar av hö och halm har fallit ner i mjölkhinkarna när äldre metoder används - vilket vissa ostframställare ännu gör - och att dessa små bitar sedan orsakar hålen.
När Regis Nyfeller, Agroscopes talesperson, ska förklara orsaken till skillnaden i mängden hål säger han:
””
TT