TT-Utrikes

Oppositionsledare har flytt husarresten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Antonio Ledezma, den tidigare borgmästaren i Caracas, har flytt husarresten och rest till Madrid. Ett pinsamt besked för Venezuelas säkerhetstjänst som haft en av landets främsta oppositionspolitiker under noggrann uppsikt.(TT)

Ledezma tog sig först till Colombia på laglig väg genom att korsa Simón Bolívar-bron som separerar de två länderna, enligt den colombianska migrationsmyndigheten. Timmar senare reste han vidare mot Europa, vilket var hans slutgiltiga mål. Där planerar han att organisera motståndet mot president Nicolás Maduro, vars regim lett till att miljontals venezuelaner saknar mat och mediciner.

"Gisslan för tyranni"

Hans flykt ur landet är värdig en film, förklarade Ledezma utan att lämna särskilt många detaljer. Han flydde Caracas efter att militären och säkerhetstjänsten informerat honom om "statens plan för honom". Inte heller här gav han några detaljer.

– Jag vill inte bli en gisslan för tyranni, att användas för att dämpa opposition, säger han till AFP.

Bryter med oppositionen

Ledezma ska enligt uppgifter från en annan oppositionsledare ha valt att fly landet efter att ha brutit med andra, mer moderata medlemmar av oppositionen. Han har kraftigt motsatt sig planerna på att inleda nya samtal med Maduro.

Antonio Ledezma petades som borgmästare och anhölls 2015 efter anklagelser om att försöka störta Nicolás Maduro. I likhet med en annan oppositionsledare Leopoldo López har han sedan dess suttit i husarrest, förutom en kortare tid i militärfängelse.