TT-Utrikes

Omröstning om gayäktenskap i rätten

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Förespråkare för homosexuellas rättigheter i Australien vill inte att regeringen ska inleda poströstning i frågan om homosexuella ska få gifta sig. Nu tar de till juridiska åtgärder för att försöka hindra den. De vill i stället att parlamentet ska ta beslut i frågan utan att låta folket säga sitt.(TT)

Förespråkare för homosexuellas rättigheter i Australien vill inte att regeringen ska inleda poströstning i frågan om homosexuella ska få gifta sig. Nu tar de till juridiska åtgärder för att försöka hindra den.

De vill i stället att parlamentet ska ta beslut i frågan utan att låta folket säga sitt.

Inför landets högsta domstol argumenterar de att regeringen inte har den konstitutionella rätten att hålla poströstningen, som är planerad att inledas nästa vecka.

– Poströstningen är onödig och den har redan visat sig splittrande och skadlig. Hbtqi-grupper motsätter sig starkt omröstningen, och det gör vi också, säger Anna Brown från Human Rights Law Centre, som representerar gruppen Australian Marriage Equality och senatorn Janet Rice i ärendet.

Opinionsundersökningar visar att de flesta australier vill att samkönade äktenskap ska tillåtas, men många förespråkare ifrågasätter hur representativt resultatet från den frivilliga omröstningen kan bli.