Annons
Nyheter

Ödesomröstning splittrar Colombia

Landets framtid ligger i colombianernas händer när de på söndag säger ja eller nej till fredsavtalet mellan regeringen och Farcgerillan. Förespråkarna är hoppfulla om ett verkligt slut på över ett halvt sekel av krig. Nej-sidan varnar för en stympad rättvisa. "Fred, efter 276 162 dödsoffer".(TT)
Publicerad 29 september 2016

"Fred, efter 276 162 dödsoffer".

De historiska orden som prydde framsidan av Colombias största dagstidning El Tiempo i måndags var med nödvändighet inbäddade i svarta sorgestråk. Efter drygt fem årtionden av krigstillstånd ser många colombianer med återhållet hopp på det underskrivna fredsavtalet.

Annons

Det vilar någonting lätt overkligt över de 297 sidorna. Plötsligt ska till synes eviga dödsfiender begrava stridsyxan, grogrunderna till den komplexa konflikten åtgärdas och de djupa såren i det colombianska samhället läkas, genom försoning och förlåtelse. Den marxistiska gerilla som varit statens svurna fiende sedan 1964 ska lämna över vapnen och bilda politiskt parti.

Men innan den svåra processen kan påbörjas måste avtalet godkännas i söndagens folkomröstning.

Kluvet land

President Juan Manuel Santos hoppas att måndagens ceremoni i Cartagena gett en avgörande skjuts åt ja-sidan, som leder i opinionsmätningarna. Men samtidigt som han skakade hand med Farcledaren TimoleónJiménez ledde expresidenten Álvaro Uribe - som under sin tid vid makten bedrev ett oförsonligt krig mot gerillan - trotsigt en manifestation mot fredsavtalet.

Det är ett polariserat Colombia som går till valurnorna.

””

Själv har han bestämt sig för att rösta ja.

””

Vill omförhandla

Nej-sidan anser att oacceptabla eftergifter gjorts åt Farcrebellerna - framför allt att de som begått mindre allvarliga brott under konflikten ska ges amnesti, medan de som erkänner brott mot mänskligheten, exempelvis massakrer eller tortyr, kan slippa fängelse men dömas till mångårig samhällstjänst.

Kritikerna anser att det är orimligt att en grupp som varit stämplad som terrorister nu välkomnas in i det politiska systemet.

Nej-sidan samlar också ekonomiska intressen som vill stoppa de reformer som regeringen åtar sig för att förbättra villkoren på den fattiga landsbygden.

””
Annons

Krokig stig

Han anser att problemet tvärtom är att reformerna inte på riktigt tar itu med det starkt koncentrerade markägandet, som lämnar många på landsbygden utan försörjningsmöjligheter - en av rötterna till konflikten.

Om colombianerna ger grönt ljus på söndag väntar flera stora utmaningar för en, som det heter i avtalet, "stabil och hållbar" fred. Ett omedelbart hot är att andra väpnade grupper och droghandelsgäng ska etablera sig i tidigare Farckontrollerade områden. Ett långsiktigt hot är att korruptionen ska mala sönder de förändringar som krävs.

Mauricio Irrigarte är ändå hoppfull.

””

TT

Annons
Annons
Annons
Annons