TT-Utrikes

Nya ministrar inför folkomröstning i Burundi

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Med mindre än en månad kvar till den kontroversiella folkomröstningen som kan bana väg för att Burundis president Pierre Nkurunziza sitter kvar till 2034 möblerar han om i regeringen.(TT)

Med mindre än en månad kvar till den kontroversiella folkomröstningen som kan bana väg för att Burundis president Pierre Nkurunziza sitter kvar till 2034 möblerar han om i regeringen. Utrikesminister Alain-Aimé Nyamitwe ersätts av Ezéchiel Nibigira - tidigare ledare för det styrande partiets ungdomsförbund Imbonerakure. Ytterligare tre andra ministrar får lämna sina jobb.

Burindu kastades in i djup kris 2015 då Nkurunziza beslöt att kandidera en tredje mandatperiod - något som enligt oppositionen strider mot grundlagen. Hundratals personer dödades i oroligheterna och omkring 400 000 människor beräknas ha flytt undan våldet.

Human Rights Watch varnar för att folkomröstningen den 17 maj kan komma att leda till övergrepp mot kritiker. "Burundiska tjänstemän och Imbonerakure utövar våld med nästan total straffrihet i syfte att tillåta Nkurunziza att hålla sig kvar vid makten" skriver människorättsorganisationen.