TT-Utrikes

Nya attacker i Jemen - uppgörelsen hotad

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Den saudiskledda militäralliansen har genomfört flera flygattacker mot Jemens rebellhållna huvudstad Sanaa under natten. Upptrappningen innebär ytterligare käppar i hjulet för överenskommelsen som nåddes i Sverige.(TT)

Militäralliansens stridsflygplan angrep flera mål i huvudstaden, däribland flygbasen al-Dulaimi och militära träningsanläggningar, enligt den saudiskägda tv-kanalen al-Arabiya.

Huthirebellernas al-Masirah TV rapporterar i sin tur, enligt Reuters, om totalt 24 flygattacker sedan lördagskvällen, varav fyra riktats mot flygbasen. Även civila mål såsom en plastfabrik anfölls, enligt tv-kanalen.

Det är oklart om någon skadats eller dödats i attackerna. De följer på en dödlig drönarattack i förra veckan genomförd av rebellerna mot en militärparad.

Hotad överenskommelse

Upptrappningen innebär sannolikt att det blir svårt att få till den andra runda av FN-ledda förhandlingar mellan parterna som planerats till någon gång nu i januari. Samtalen skulle bli en uppföljning på de konsultationer som hölls utanför Rimbo i december. Där kom parterna överens om ett eldupphör i, och tillbakadragande av trupper från, den rebellkontrollerade hamnstaden al-Hudaydah - vars hamnar är livsnödvändiga för att föra in nödhjälp till den hungrande befolkningen.

Våldet har minskat kraftigt kring staden, enligt FN. Men tillbakadragandet av soldater drar ut på tiden på grund av oenigheter kring hur staden ska kontrolleras.

Utländsk inblandning

Konflikten beskrivs ofta som ett krig genom ombud mellan regionens rivaler Saudiarabien och Iran. Sedan den saudiskledda militäralliansen, som får stöd av USA och flera västländer med vapen och underrättelser, började flygbomba Jemen 2015 för att backa upp regeringssidan förvärrades den humanitära situationen dramatiskt.

Tusentals civila har dödats i flygangrepp mot sjukhus, skolor och marknader. Människorättsgrupper har även kritiserat rebellerna för återkommande robotattacker mot Saudiarabien.

Bland andra Saudiarabien och USA anklagar Iran för att stödja rebellerna med både vapen och andra resurser, vilket Iran kategoriskt nekat till. Enligt en hemligstämplad FN-rapport har upphittade vapen som använts av rebellerna burit spår av att ha tillverkats i Iran, även om experterna inte kunnat slå fast om de levererats av Iran.