TT-Utrikes

Ny tvekamp mellan Budapest och Bryssel

TT-Utrikes Artikeln publicerades

Ungern bjuder på nya bredsidor mot Bryssel i en kampanj med siktet inställt på årets EU-val. Rena Monty Python, kontrar EU-kommissionen.(TT)

Både Ungern och Polen har de senaste åren upprepade gånger kritiserats av EU-kommissionen för sitt agerande när det gäller rättsstatsprinciper, domstolars oberoende och förutsättningar för fria massmedier.

På tisdagen fick medlemsländernas EU-ministrar ännu en genomgång av de pågående så kallade artikel 7-processerna. Och EU-kommissionens förste viceordförande Frans Timmermans suckar över utvecklingen.

– Tyvärr har vi inte sett några framsteg mellan december och nu. På vissa områden har vi till och med blivit mer oroliga, säger han på sin presskonferens efter mötet.

Regeringskampanj

Parallellt med kommissionens granskningar har regeringarna i de två länderna allt häftigare kommit att ifrågasätta såväl Frans Timmermans som kommissionsordförande Jean-Claude Juncker.

I Ungern har en ny regeringskampanj lanserats, med tydliga antydningar om att Juncker och den oppositionella affärsmannen George Soros har en anti-ungersk plan på gång.

"Ni har rätt att veta vad Bryssel förbereder: De vill införa obligatoriska omfördelningskvoter, försvaga medlemsländernas rätt till gränsförsvar och underlätta invandring med migrantvisum", heter det bland annat på affischerna, enligt nyhetsbyrån AFP.

EU-kommissionen svarar med ilska.

– Den ungerska regeringens kampanj är helt ofattbar. Det finns ingen konspiration. Ungrarna förtjänar fakta, inte fantasier, säger chefstalesmannen Margaritis Schinas med bister röst i Bryssel.

Tillsatt av Soros?

Att Frans Timmermans har utsetts till de europeiska socialdemokraternas gemensamma toppkandidat inför EU-valet i vår har också beskrivits minst sagt annorlunda i Ungern.

I ett tal förra veckan hävdade premiärminister Viktor Orbán att Timmermans egentligen blivit "tillsatt" av George Soros för att leda "de invandringsvänliga trupperna" i EU.

Sveriges EU-minister Hans Dahlgren (S) kan bara fnysa åt orden.

– Jag har inte sett Soros vara med i lokalerna när det här har beslutats, säger EU-ministern.

Timmermans själv ser det mer som en sorts tragikomik.

– Det är nästan Monty Python-aktigt, om det inte vore så allvarligt, säger nederländaren i Bryssel.